Robot invasjon

Kevin Kelly har skrevet en artikkel om den nye generasjonen roboter som er vesentlig annerledes enn de industrirobotene som vi kjenner fra tidligere.  Denne roboten kalles Baxter, og er en robot som kan jobbe i nærheten av mennesker, da den registrerer om det er personer i nærheten, den vil da senke farten på det den holder på med for og ikke skade personen. Den er også utstyrt med sensorer som gjør at den ikke slår borti personer osv. En annen viktig ting med denne roboten som gjør at den skiller seg fra industriroboter, er at den lett kan programmeres, man trenger ikke kompetanse om programmering eller dyp datakunnskap for å lære roboten hvordan den skal utføre en oppgave. Man setter den rett og slett i ”læremodus”  og guider armene til roboten for å lære den oppgaven som skal gjennomføres. Kevin Kelly sammenligner denne typer roboter med dagens PC som de fleste kan bruke uten noe dyp kunnskap om programmering eller forståelse for hva som ligger bak teknologien. De gamle robotene som måtte programmeres via omfattende koding kan sammenlignes med de tidlige utgavene av datamaskiner, hvor man måtte være meget kompetent og ekspert for å kunne bruke datamaskinen til noe nyttig. Videre tar artikkelforfatteren for seg bruksområdene til denne nye typen roboter. Og han mener at disse kan i stor grad i tiden fremover overta de fleste type jobber. Jobber som vi i dag ikke kan forestille oss at kan gjennomføres av roboter.

 

Hva kan dette gjøre med samfunnet vårt?

Man hører titt og ofte om personer som har katastrofetanker vedrørende denne utviklingen. Kan det virkelig være så ille som de beskriver? Nei, mener jeg. Som Kevin Kelly sier: er ikke dette et kappløp mot robotene, dette er et kappløp sammen med robotene. Ved å benytte oss av denne teknologien kan vi bli kvitt en masse problemer som vi har i samfunnet i dag. Mennesket finner alltids nye arbeidsområder. Og med industrialiseringen friskt i minnet, vil jeg ikke tro det var noen som kunne se for seg hvordan dagens arbeidssituasjon er i store deler av verden. Teknologiutviklingen har skapt ufattelig mange arbeidsplasser som ikke fantes for 150 år siden. Se på IT-bransjen som et eksempel! Og dette er jeg helt sikker på kommer til å utvikle seg i like stor fart fremover, hvor er vi om 150 år? Lengre enn noen menneske har fantasi til å tenke er min påstand. Teknofil har skrevet en artikkel om hvordan din robotfremtid kan bli. Og spør du meg, synes ikke jeg denne fremtiden ser så aller verst ut 😉

Det er mange mennesker som i dag har jobber som gjør at de sliter ut kroppen sin meget rask. De utfører arbeidsoppgaver som menneskekroppen overhodet ikke er konstruert for. Folk jobber i omgivelser som er direkte giftige for kroppen. Fysisk tungt arbeidet, monotone arbeidsoppgaver som dreper all motivasjon og følelse av at man gjør noe viktig. Alle disse arbeidsoppgavene kan altså robotene ta over etter hvert.

 

Roboter i helsevesenet?

Har roboter noe i helsevesenet å gjøre? Dette spørsmålet skaper sterkt engasjement hos de som er motstander av denne utviklingen. Jeg er fortsatt positivt innstilt til robotenes inntog  på også denne arbeidsarenaen. En jobb i helsevesenet er langt i fra kun pasientkontakt, det er masse av arbeidsoppgaver som kan overføres til robotenes stillingsbeskrivelse. Se på Ahus, et av de mest avanserte sykehusene i Europa, her har de roboter som kjører og henter medisiner, klær, mat osv. De kjører og leverer rundt om på sykehuset, tar heisen og gjør jobben sin uten en klage. Jeg mener robotene kan revolusjonere sykehusene i fremtiden. De kan ta for seg oppmåling av medisiner, man fjerner da en faktor som kan spare mange liv i året, grunnet feildoseringer gjort av helsepersonell. De kan bistå med å hjelpe pleietrengende opp av sengene, en oppgave som sliter sterkt på ryggen til helsearbeidere som gjør dette ufattelig mange ganger om dagen. For ikke å snakke om kirurgi, i dag har Norge 5 roboter som utfører kreftoperasjoner. De fjerner de menneskelige faktorene som kan føre til komplikasjoner ved slike inngrep. I USA har de over 2500 slike roboter.

 

Hvordan kan hverdagen vår bli i fremtiden?

Så hva skal alle menneskene sysselsettes med når det blir slik at robotene kan gjøre dagens arbeidsoppgaver? Jeg vil tro at 8 timers arbeidsdager blir en saga blott. Vi kommer til å arbeide mindre og mindre, det kommer til å bli mer fokus på fritid, helse og velvære. Det er nok lenge til vi er der at vi har 10 timers arbeidsuke. Og roboter som gjør alle ”kjipe” oppgaver i hjemmet. Men går det slik som disse russiske forskerne mener, kan det jo hende at vi alle får oppleve det.

Leave a comment